Ahad, 18 Julai 2010

Bunga Racun...Thanx kawan baikku..


Nama Saintifik: Dieffenbachia Camilla

Nama Biasa: Dumbcane, Dumbplant, Leopard Lily, Spotted Dumbcane, Zebra Plant

Keluarga: Araceae

Salam,

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini
adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".
Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Thanx kawan baikku yang telah mengemelkan info berguna kepada ku minggu yg lalu..

Memang ada pokok ni d rumah ku...kawan-kawan d luar sana..get rid of it now!

3 ulasan:

ijat_asni berkata...

umah aku mcm banyak je pokok nie
huhu

Jeng Ida berkata...

Info menarik...., tanamN INDAH ternyata ada bahayanya jugs ya... harus hati-hati nih... salam kenal.. dari Jeng Ida Lasem Batik Art.

maisyah berkata...

Ya...ibu-ibu d rumah suka tanam pokok bunga ni coz x banyak karenah senang nak jaga kan..tapi merbahaya! emm..baik tanam rumput kan..kan..ada juga sumber oxygen dan x bahaya...;P

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010