Jumaat, 19 November 2010

Cerita pasal kambing

Dengar nama kambing ada x yg senyum kambing?
Hee...
Coz kambing ni kalau mengikut perkembangan dari pengalaman saya la kan..
Kambing terkenal kerana 'ia akan lari bertempiaran bila hujan turun'
Jadi..ada la gelaran2 nakal yg mengatakan..
sapa2 yg malas mandi nanti jadi kambing!
Hehehe...

Encem apa kambing ada janggut gitu..(wah..encem ka org berjanggut?...ee...sunah kan?)

Ok..dan sebenarnya..entry ni untuk menjawab tag Ms Nury..
Da lama jg d tag tapi oleh kerana BZ jadi terlambatla jawabnya..
Tapi..
saya mesti jawab..
Cuma kan Ms Nury..saya x join contest la..
Tapi saya ada cerita ckit pasal kambing!
sharing is caring right?

Baik..tuan-tuan dan puan-puan pernah x dengar Penyakit Kuning?
Ia menyebabkan gangguan pada Liver, dan Hempedu akibat daripada pemakanan ubat-ubatan.
Menyerang orang dewasa dan bayi!
Nowadays..peratusan bayi yg baru lahir mendapat sakit ni memang tinggi.

Gejalanya ialah
Kulit dan anak mata kelihatan kuning.

Disebabkan oleh
meningkatnya bilirubin dalam darah. Sebenarnya ia di bawa ke Liver untuk dimetabolismekan tetapi oleh kerana Liver tadi ada masalah..maka 'kerja' tadi tidak selesai hingga menyebabkan Bilirubin meningkat dalam darah dan kulit pun kelihatan kuning.
Ok..kalau mau tahu lanjut klik Yayasan ni ok

Al-kisahnya...
Kedua-dua anak saya pun pernah dapat sakit kuning ni selepas kelahiran.
tidak kurang dari seminggu berulang-alik ke hospital alih2 anak saya kena tahan d hospital.
Coz darah kena ambil dan di uji tahap 'kekuningannya' sehingga ke tahap normal.

Banyak cara sudah didengari dan di cuba..
antaranya...
  1. Mandikan anak dengan air rebusan buah kundur
  2. Air bilasan air beras
  3. bagi minum glukos
  4. mandikan dengan daun cina ka...(x jumpa pun)
  5. Mandikan dengan air teh
  6. Jemur bayi d waktu pagi sekitar 6.30-8.00pg (kalau semenanjung mayb lambat lagi kan matahari terbit) kerana matahari time ni mnyumbangkan Vitamin D!
tapi...yg paling berkesan kerana kesannya yg cepat sekali iaitu...
bagi minum bayi tadi AIR SUSU KAMBING...
Tapi 'tapok2 'la ya..nanti nurse marah...
hehehe..

Dulu anak buah yg bawakan minta daripada bapa mentua dia ada ternak kambing...
fresh n pekat yo....mujarab!
Susu Kambing yang original segar dari ladang (bukan iklan lembu saja ada k).
Confirm sok balik rumah la...
Betul...

Ok..kalau mau tahu lanjut mengenai khasiatnya yg berkaitan dengan darah sila la klik sini

Jadi after this sapa2 ibu2 terutamanya kalau2 bayi kena sakit ni..cepat2 pakat2 cari susu kambing!
wokeh...
Panjangnya...search sana cni maklumat kambing.(tengah rajin of course..)

Hopefully...perkongsian ini dapat memberi manfaat ndak sedikit banyakla...ngeee...


7 ulasan:

nadzirah aqilah berkata...

yang jemur tu saya tau.. sebab ada juga sedara2 sy yg buat mcm tu..

mula2 sy ingat kes dera anak.. hahaha.. punyela sy marah2 lepas tu sy kena marah balik ngan ibu.. hahahaha.. tapi masa tu saya pun kecik lagila.. hehehe

JZ Business World berkata...

Laa.. knape tak join give away jz?! entry ni byk maklumat utk dikongsi bersama. joinlah.. sempat lg. sok las day.. :)

JZ Business World berkata...

Laa.. knape tak join give away jz?! entry ni byk maklumat utk dikongsi bersama. joinlah.. sempat lg. sok las day.. :)

maisyah berkata...

anis: hee..cara yg paling senang dan murah..hanya memerlukan kesabaran dan ketekunan..coz every morningla kena jemur sampai tahap kekuningan tu kurang..tapi baby mesti jadi gelap oo...

maisyah berkata...

JZ Bussiness World: Thanx...banyakka? emm..biasa2 saja..
xpala..saya minat yg 'potato' hee..

*boleh sj kasi menang kwn saya Ms Nury..? ngee..promo ya Ms Nury.

Uruchimaru @ kf berkata...

tapi sigu urg ckp klu num susu kambing nnti jadi kambing..hihi..xderlah gurau2 sak..

psst sigu suke num susu kambing ke? saya xpna minum..percaye tak?

maisyah berkata...

ngee...
x penah jg coz yg tu ori oo..bau dia kuat...pil dia penah la telan trus..
jd bila sendawa..keluar bunyi kambing..hahah...
ndak ba..ndak..eksen ja tu..

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010