Jumaat, 3 Disember 2010

Cerita sakan dari Sandakan part 1...Hee..

Salam 1 Malaysia semua... Assalamualaikumbagi yang muslim..

Fuhyoo...! lamanya ndak post apa-apa kan..apa yang sempat dibuat hanyalah menjenguk ke blog2 yang juga menjenguk ke blog saya.
Lagi..ke blog2 'feberet' saya....ehem2..sapa2 lihat saya komen atau 'shout' means yours is my favourite blog la tu...ngee... suka?? ndak suka ndak pa...coz saya tetap suka jalan2 p blog kamurang. Padulilah!

Okeh..today hah..mau kasi story apa yang telah berlaku d alam realiti sekitar ketiadaan saya d alam maya ni...

Sebelum ni kan..sedih coz pakcik yang baru meninggal, jadi sudah lumrah la d Sabah ni kita buat tahlil selama seminggu.

Hendak d jelaskan d cni, dalam seminggu tu suma minum2 kopi, bubur dan kuih-muih ja selepas doa tahlil oleh imam. Pastu bolehla membaca surah Yaasin beramai-ramai. Cumanya, hari ketiga (kita panggil sini makan 3) dan hari ketujuh (yang last day tu kan) barulah ada jamuan macam kenduri biasalah...ada nasi dan lauk-pauk.

.

Salah satu menu yang ada semasa majlis doa dan tahlil - mee kari. Yang makan beramai-rami dlam talam tu pula ialah majlis kenduri hari yang ketujuh (terakhir)
, kanak2 cilik ni la juga yang membantu dapur dan geng2 membaca Yaasin kami bersama2 orang2 dewasa.

Anak-anak buah dan sepupu sepapat yang kecil2 ni la yang paling rajin tolong. Bagus..bagus..maklumlah, kakak2 sepupu yang dewasa ni da beranak-pinak tolong ckit2 ja..potong2 kuih, susun2 kuih...cuci pinggan...ngee....udah pencen ya...kita da lalui ni semua dolo-dolo (dulu-dulu la)

Manakala kanak2 yang lagi kecil x dapatla tolong apa pun melainkan maaaaaain....ja keja dorang. Budak2 mana mengerti ni suma..hepi la jumpa dengan geng2 'genit' dorang tu kan..


Tengokla Miezan dan Putri sedang main buaian dengan sepupu2nya..

Selama seminggu ni juga la kami berulang-alik dari rumah ke kampung. Alahai..kampung bukannya jauh pun..20 minit da sampai...kampung moden la katakan dekat bandar Sandakan.
Kampung saya ni terkenal dengan ikan bakar Sim-sim...pernah dengar?

Emm....cari2la tempat ni kalau ada yang bercuti2 ke Sandakan...murah dan fresh..banyak plak tu..nasi tu tambah ja banyak mana harga tetap sama kecuali tambah ikan la ya...

Sayangnya saya x terambil plak gambar sekitar kampung saya ni d waktu siang untuk halwa mata kawan2...x pala ya...

Tau x...kesibukan saya aritu bukan setakat majlis kenduri arwah ni saja. Selang sehari ada pula majlis perkahwinan sepupu. Mungkin ada yang heran kan...baru ja lepas bersedih terus ada pula yang berkahwin.

Perkahwinan kan telah dirancang seawal sebulan sebelum tarikh nikah. Jadi berdekatan la pula dengan musibah yang melanda keluarga...maka diteruskan saja. Ini kerana kad jemputan dan tempahan-tempahan lain telah pun dibuat.

Jodoh pertemuan ajal maut kan semua d tangan tuhan...
So, kesibukan yang seterusnya akan di muatkan juga ke dalam blog ini...ramai ahli keluarga yang datang.. (kenalkan my family....hee..)

Ok...setakat ni dulu ya....Daa...

9 ulasan:

Uruchimaru @ kf berkata...

WAH MMG BUSY TERAMAT KLU HUJUNG2 TAHUN NI KAN SIGU? LAGI2 KLU TERJADI PERKARA YG TAK TERLINTAS NK JADI...APEPUN SUME UDAH USAI KAN...

SEMALAM YG LPS PUN*JUMAAT* KELUARGE SAYA BUAT MAJLIL TAHLIL UTK 100 HARI..

*UIKNA CI MIZAN N PU3 MAIN SAKAN EKK..BASE LER BUDAK2...SYOK JE TINGU SI PUTRI MEM BUAI SMA SEPUPUNYE...

nadzirah aqilah berkata...

salam kak..

sy pun nda sempat jugak ni mo taip2 entry2 baru.. makasi ya rajin dtg jenguk blog sy..

nanti ada masa mo juga tu sy tinguk ikan bakar sim-sim.. nda pernah dgr tu... hehehe.. kasi tunjuk bha d cnie... ngeee..

maisyah berkata...

Uru: Ya begitulah ketentuanNya kan..
syukur..semua sudah selesai. oya ka? BZ juga la Uru masa2 tu kan..x pa famili matters mesti deluan (didahulukan)

maisyah berkata...

anis: Haah..ya anis pun tersangatla BZ ya nowadays..x sempat mau catch up. ni la mau d usahakan..mau tangkap gambar juga tu pasar sim-sim..masa agak cemburula..

simply nana berkata...

salam takziah kepada keluarga allahyarham..smoga rohnya dicucuri rahmat.amin..dan selamat pengantin baru untuk pengantin.smoga berkekalan dunia akhirat.amin...tuk maisyah juga smoga lebih tabah menghadapi ujian dari Allah...amin.

Irnie berkata...

senyum je baca entry ni.. dah mmg kesukaan sy mengambil tahu adat, amalan yg bukan kebiasaan sendiri..

mau tunggu sanbungan ceritanya nih.. ada brp part semua sekali ni..??

jgn lupa entri seterusnya beserta gambar ya..!@!

suke!! :D

maisyah berkata...

nana: terima kasih nana..alhamdulillah, kami sekeluarga sudah menerima segalanya dengan tenang..alhamdulillah..

maisyah berkata...

Irnie: Ya ka..me too...emm..agaknya science teacher kebanyakannya suka kepada diversity kan Irnie..
Thanx..

Irnie berkata...

@mai: ehhe rasenye kot.. klu tak, payah jugak nk ajar anak murid tentang bab tu.. ehhe.. thanks for the sharing.. wah da sampai part 3, baru sy sempat jenguk.. pantas betul cikgu mai nih.. takut tak sempat ambil notes ;p

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010