Sabtu, 30 Oktober 2010

Cheese Cake Cutezmommy..

Hari sabtu kali ni xda aktivit sekolah. So, ambil la peluang untuk membuat sesuatu yg sudah lama tertunggak..Apatah lagi..Ms Nury da bg semangat.. Okey, Nury tunggu en3 cheese cake tu yea :) tak kira la ensem ke tak! ;) Hehehe...

So..untuk Ms Nury dan ibu2 lain x pun untuk anak2 gadis yg suka buat kek @ makan kek...jom kita tengok cheese cake ni jd ka x...

Resepinya:

maaf ya..main gambar ja..cepat ckit..
(ni resepi dari kedai...'cheese sponge cake mix tu pun beli kedai sama)
Hee...senang kan..


Cara2nya:

  1. Pukul bahan2 (A) selama 5 minit pada kelajuan sederhana (ikut mixer la..)
  2. Perlahan-lahan masukkan bahan2 (B) dan sambung pukul lagi selama 5 minit lagi pada kelajuan sederhana (medium). Ketepikan.
  3. Pukul pula bahan2 (C) sehingga kembang (bila bowl di terbalikkan bahan2 yg kembang tadi tidak jatuh k..)
  4. Campurkan (2) dan (3) sehingga bercampur dengan baik..(kacau manual perlahan2)
  5. Tuangkan campuran tadi ke dalam loyang bulat atau bersegi (ikut suka) yg telah di griskan dan pembakaran secara 'steam bake' pada suhu 160-170 darjah celsius selama 60 minit (api atas bawah).
* Steam bake-panaskan air di dalam dulang pembakar bila mendidih baru masukkan loyang bulat dlm oven (macam kukus la..)

Tips:
Jikalau bahagian atas kelihatan keperangan..gunakan api bawah sahaja


Hasilnya:

Jadi ka x? ihik..ihik..tengok sendiri...











Tengok I pun sunyum manyak sukaaa....

Owh ya..sukatan2 tu..ngam2 la x manis sangat k..coz saya x suka manis2... ikut suka la kalau korang suka tambahla gula..

Pastu susu UHT tu saya pakai yg 'Low Fat'...ikut suka la k..






20 ulasan:

Omu Rice berkata...

best nyer...makan kek...nak jugak..

NISA KHAIRI berkata...

eh nk buat jugaklah cheese cake ni...memg minat pun cheese cake..hehehe

NISA KHAIRI berkata...

eh nk buat jugaklah cheese cake ni...memg minat pun cheese cake..hehehe

Fantastic Ajane berkata...

waaa... best ni as..pandai ko buat kn..:) mummy mithali la katakan..:)

SYaMiLa berkata...

bestnya..dh lama tk bakar kek...tak de mood...he3..

MyraLove =) berkata...

memang jadi r ni?sedap la ni?
heheheheh..kalo sedap..mau tiru la =)
suka2 buat kek plus makan kek lagi suka..heheh =)

Ms Nury berkata...

Mai! :)

ensem la cheese cake mai buat... kalu mai buat jadi Nury pun nak buat gak, mesti jadi kan... Tima kasih kongsi resepinye ;)

nadzirah aqilah berkata...

waaa... sedapnyerr... mcm best jek..

minx resepi yea.. free2 anis nak cuba buat plak.. hehehe

Yuni Aisyah berkata...

wah cheese kek cam sdp jerk..nak try gak la...hikhik

MasaDahTime berkata...

saya suka kek coklat...keju pun bolela

FareedSairi berkata...

akak ada resipi cheese cake ke?meh la kongsi2 :)

Ummiross berkata...

Gebunya nampak kek tu,yum2

maisyah berkata...

Omurice: mau ka? hee..sowie, abis da kejap ja da d bantai seisi kluarga..hehehe..

Nisa :minat cheese cake ya..saya mn2 kek pun pulun masuk ja..

FA: hee...mencuba bakat terpendam ba ni..jadi jg..i'm happy too..

maisyah berkata...

Syamila: saya pun tgk masa juga..tp kalau da gian tgk resepi kek tu mesti mau cuba..

Myralove: sedap ba...tryla..mn tau mak mentua zaman moden suruh test buat kek..guna ja ni senang...hee..

maisyah berkata...

Ms Nury: ya encem kan kek tu..rs syg mau mkn tp bl da gigit..susah berenti hehehe..credit kpd kedai kek Annie's cooking Sandakan!

Anis: Yup..cuba..cuba..pa2 tanya ja ya..don segan2..

Yuni Aisyah : salam..hai, ya u should try...puas hati..

maisyah berkata...

Masadahtime: hee..suka suma kek..bg ja pasti saya ambil..wah..

FareedSairi: bleh ba kongsi2..ambil sj kalau mau.saya x tau kuarkan kod cam blog kamu..amb sj k..

Ummiross: yummy..yummy..gebu cam pipi saya ka? hahaha...

FareedSairi berkata...

hehehe...nampak mengiurkan. kalo ada can saya buat pastu salut ngan coklat.pas keras salut ngan cheese. da jd double layer coklat cheese cake :)

Uruchimaru @ kf berkata...

sa suke kek asam manis sigu! hihi....mkn sepot0ng mahu lagi..

maisyah berkata...

FareedSairi:wah..kreatifnya..tu pun sedap tu..good idea..hehehe..


Uruchimaru: kek asam manis? emm..saya memang bantai ja bab kek2 ni suma masuk...asal jgn perisa pedas sudah..

Irnie berkata...

tak kesahla kek ape pn.. mmg kegemaranku uhuhu..

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010