Khamis, 4 November 2010

Amal sebelum tidur


Beberapa hari yang lalu ada melawat ke beberapa blog blogger2 yg follow blog saya ni..
banyak info yg diperolehi..ada yg lucu, yg sedih, yg berbentuk peringatan pun ada..

Saya terbaca la blog sorg teman maya ni..eiyda
entry tentang amalan sebelum tidur...
mayb ada byk lg blog yg juga beri info yg hampir sm..cumanya saya ingin share kan d cni apa yg d postkan oleh eiyda tadi..
mungkin sesuai untuk golongan remaja d luar sana..coz ia menarik, agak ringkas dan mudah diikuti k...
(da xda gambar org tido..Putri la jd model, tidur pura2 ja tu...)



Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur

sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :
Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?"

------------------------------------------------------------------------------------
Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Bismillaahirrohmaan irrohiim,

Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )


------------------------------------------------------
Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )


---------------------------------------------------------
Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.

Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )



------------------------------------------------------------
Dan, perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )


*sudah minta izi dg tuan empunya blog k...thanx eiyda...

14 ulasan:

Uruchimaru @ kf berkata...

tambah lagi skit..bace basmallah sbyk 21 kali !

psst chumil putri!

maisyah berkata...

ekk..yg ni senang diikuti dan harap2 dpt menarik minat remaja2 kan...

*sorg pakcik dan ustaz pula mengajarkan sewaktu kecil..baca surah 3 qul dan ayat kursi,selawat beserta doa tidur utk mengungkaikan niat2 jahat org yg suka mencuba ilmu atau memang berniat mengirim benda (makhluk) jahat kpd kita sma tidur..

SYaMiLa berkata...

nice info...

mmg sya selalu amalkan..cuma latety lalai sket...nk kena disiplin diri semula...


New Entry "14 Tips Pemakanan & Kawalan Berat Badan"

MasaDahTime berkata...

hadis rasulullah untuk tatapan semua. sebarkannya walaupun hanya satu ayat.

maisyah berkata...

syamila: Insyaallah..amalkan selalu..

Masadahtime: Memang itula niat saya..thanx..

simply nana berkata...

insyaallah memang diamalkan sebelum tidur..teme kasih saling mengingati

Irnie berkata...

ehhe.. urmm sy tumpang cedok entri ni ye kiutmommy.. ;)

maisyah berkata...

Simply nana: sama-sama ;)

irnie: ya..bleh saja..

Fakhrur Razi berkata berkata...

alhamdulillah
sgt berguna
thx a lot!! ;D

Irnie berkata...

thank you kiutmom ;)

nadzirah aqilah berkata...

tenkiu sigu!

sharing is caring!

Ms Nury berkata...

Nury pun ada gak amalkan bacaan ayat Quran sebelum tidor...

Cuma ada sedikit tambahan untuk dikongsikan dengan Lina;

Biasanya Nury akan baca Bismillah 21x, surah al-fatihah, 3 Qul dimulai dan diakhiri dengan ayat Kursi...

Ms Nury berkata...

Salam Mai...

Minta maaf hari tu terpanggil Mai dengan nama Lina...

maisyah berkata...

Fakhrur Razi: ya..sama2..

Irnie : sama2 jg ya Irnie..

Ms Nury: ya itu pn bagus sebagai pendinding sms tidur..thanx 4 sharing. Owh..Lina? hahaha..it's ok 4 me..

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010