Khamis, 9 Disember 2010

Cerita sakan dari Sandakan part 3...Hee..

....sambungan cerita dari Part 2 yang lalu..This one really the longer to scroll-scroll down (Phua Chu Kang punya BI nih..)

Ok..ndak mau corner2 lagi, jom kita ke bertandang ke rumah pengantin perempuan. Sebanyak 9 buah kenderaan dan sebuah bas mini digunakan untuk mengangkut (hehe..cam barang plaks..) rombongan keluarga kami pada hari persandingan tu (maaf, tarikh dirahsiakan atas permintaan Pengantin lelaki yg bersamaan dg tarikh besday dia)

Habisla sesak rumah pengantin perempuan ari tu. Tapi tu yg best kan.. Sempatla juga ambil beberapa keping gambar ahli keluarga d celah2 kesibukan itu.


Haa..ni my youngest auntie..Chu Tam (Bongsu Tam) yg Muda Ranum katanya, bersama Putri dan anak bongsunya Nurul. Chu Tam ni suka kasi sebut2 nama Putri untuk menjeleskan anak bongsu dia ni la..asal ja x mau makan sebut nama Putri ja terus Nurul datang minta suap...Hehehe..baik punya strategi aa..




Dari depan yg montel loteh ni.. Balqis anak kepada yg bertudung itam baju ijau (tengah) tu...Tangah Ros. Manakala yg baju merah tu plak Lala (keluarga drp KK)



Taraaaa.....nilah Pengantin Baru tu...bertemakan ungu dan putih
En. Azman Shah Bin Nuhi dan Puan Nurul Farhana Binti abdul Rahma
n
(secocok kan..seorang Polis seorang lagi kerani d sekolah)
SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA KE ANAK CUCU


Selepas berkodak2 (bergambar2 ba tu), kami pun balik meninggalkan Pengantin lelaki d sana bersama keluarga barunya.

Jeng..Jeng...jom kita ke Majlis Bertingkuang (pengantin perempuan dan lelaki d hantar semula ke rumah pengantin lelaki) pada keesokkan arinya.

Kali ni bertemakan warna gold, krim dan putih (kesian..nampak berpeluh2, maklumlah majlis ni d buat d dalam dewan balairaya kampung yg bersebelahan saja dengan rumah kami yg agak panas)

Sebelum sesi bergambar sebenarnya ada juga adat 'Merenjis' kalau d Semenanjung di panggil 'Menepung Tawar' ya x? Lepas merenjis oleh ahli keluarga tertentu (biasanya orang2 yg lebih tua la..makcik,pakcik kan), akan d berikan 'Bunga Telur' pula yg d letakkan d atas pelamin bersebelahan dengan Pengantin perempuan.


Bergambar kenangan bersama Ibu dan adik-beradik Pengantin lelaki
dan anak2 buahnya


Ni suma anak dara sunti kami...(yg masih baby x masuk ya..ramai lagi ba..)



Yang ni pula anak jejaka yg ada.. kecuali yg bertopi itu bakal 'Mappelei' kluarga kami


Okeh..dalam gambar ni tuan blog ada sudah..mana satukah dia? Sapa boleh teka kedudukan 'dalink' c Cutezmommy pula?



Semasa majlis makan bersuap Pengantin yg duduk d meja hidangan tu..ada la persembahan tarian drpd anak gadis cilik tu 2 orang..time ni lagu 'lolai-lolai' pernah dengar x? Hee.. google saja ya..


Yang ni pula menari beramai2..Tarian Poco-poco..bukan Pocoyo ya..tu katun channel Disney. Wah..wah..itu nenek Miezan la, mak lahai barisan hadapan plak tu. Hee..mana c sigu maisyah? (time ni mesti da cabut coz x sukala menari2 ni...cakapla x pandai eh..hehehe..)



Ehem2...Ni suma sepupu saya..
Dari kiri (berbaju kebaya putih) ialah Nining pupu yg mix chinese, (tudung itam) Fatihah, (Lelaki baju itam) Alif iaitu abang kpd Fatihah tadi masih study d Uitm (tudung pink) ahaks...sapa lagi Sigu Maisyah, (baju ijau celoreng) Ima da abis study keja sekarang dan baju Ungu) Lala adik bongsu kpd Nining tadi j
uga sudah abis belajar baru saja..

Lepas ja ambil gambar ni dorg ni review la balik..boleh lagi kata 'eh..dalam semua org dlm gambar ni ada sorg mk dara la..hahaha...' amboi sedapnya (syoknya) dorg mengata aku...Sabar ja la...Sumpah karang jadi bunga rampai... ini pupu paling senior tau ndak.



Akhir sekali gambar Putri Nur Maisarah mama...sekarang tema dia kalau bergambar mesti tunjuk 1 jari..maksudnya...1 Malaysia! Hee..


Majlis bersambung ke sebelah malam..dcni kita ada malam parti...means ada dendangan lagu guna Kraoke atau Live Band. Masa majlis malam tu, Live Band la...tapi x banyak gambar yg d ambil...Yang penting mlm tu ada tari menari lagi dan nyanyian. Semuanya berakhir dalam jam 11 lebih.

Ramai la keluarga yg menyumbangkan lagu untuk pengantin...Tapi kali ni yg pasti...tiada lagi Lagu D Ambang Sore seperti selalu (semoga rohnya d cucuri rahmat d kala ini).

*10hb ini kenduri yg ke 20..atau d panggil 'Makan 20' iaitu kenduri hari yg ke-20.

Sekian...Cerita Sakan dari Sandakan..al-kisah kesibukan yg lalu...

Emm..pasni mau upload cerita lawatan ke Tmn Buaya dan Sepilok la plak..bersama my bestfriend from Penang... tengok telatah anak2 kami. Maklumlah...sudah jadi ibu2 kan..Check it out!

10 ulasan:

Uruchimaru @ kf berkata...

wah..part3 ni yg besh lah sigu...puas bace adat urg kawen di tmpt sigu,ade tarian poc0-poco iyer..oh lagu ambang sore teda suda..emm =(

eh putri tu mase take picture ade ckp satu malaysia tak sigu..hihihi..

alahai comelnye pu3..

like <---mcm dlm fb

maisyah berkata...

Haah..khas untuk yg suka menari ya..tp sebnarnya baik utk buat senaman..

eh...dia pandai cakap satu M'sia tau..d TV kan selalu ada..jd budak2 cepat sj mengikut.

Uruchimaru @ kf berkata...

oh yaka..ngee...lain kali ajar put3 satu ringgit..dua ringgit,bhahaha!


alahai boring betul arini teda geng mo borak2lah sigu..hurm..

bertapoklah mcm nie...daaaa..

Irnie berkata...

meriah..! :D

nadzirah aqilah berkata...

eh kak.. saya suka part nie.. hehehe

saya nak komen banyak2 nie.. boley kan2??

owh.. polis rupanya.. sya sebenarnya ada jugak cita2 mo kawen dgn anggota polis. rasa bangga gitu bila asben beruniform pergi keje.. hahaha.. (jodoh pertemuan di tangan tuhan kan)

owh.. majlis bertingkuang ya? kalau di tempat kami panggil "mengundur" sama jugakla tu konsepnya.. hehehe.. betol kan kf?? ngeee...

eh.. lagi satu..majlis makan 20?? waaa... yang ni memang lain dr yang lain.. hehehe..

halamak panjang nya... hehehe

eh tarian tu kan apa namanya tu, "lolai-lolai" saya tinguk tangan durang menari dibawah mcm tu, macam tarian "daling-daling" jak... sama ka? saya dulu d utm pernah jugak menari tarian tu, kalau tak silap dusun punya tarian.. hehehe..

maisyah berkata...

Uru: Hahaha...Banyakla Uru punya hengget! budak2 x bleh pegang duit...(kata Hj. Bkhil..kan..kan..) hehehe..

maisyah berkata...

irnie: Hee..haah..nxt week anak buah lg kawin sebelah suami plak... :) (kawin ja keja kami ni hehehe...)

maisyah berkata...

Anis: ya ka? mudah2an...tercapai..kenal2 la dg angggota polis terdekat d sana..sekarang x bleh harap lelaki yg mula hehehe..

Haah..ia camni..makan 3, 7, 20, 40 dan 100...then th2 berikutnya pula sekali sethn d panggil makan tahunan..boleh jg d himpunkan means d buat sekali dg tarikh meninggal kluarga lain..

Owh..sama la, cuma skrg lagu popular drp penyanyi lain pula..tp kedua2 lagu ni bukan Dusun, ni Suluk Bajau tau..kalau Dusun lagu 'Sumandak Tamparuli' atau 'Proton saga Kelabu'..

nadzirah aqilah berkata...

ooo.. mcm tu ke... patutla kwn sy selalu cerita kan disana talian hubungan antara keluarga memang rapat.. kalau disini kan kadang-kadang sampai beberapa keturunan terus sua terpisah bha tu.. mungkin sebab keluarga dah berkembang n teda benda2 yg merapatkan silaturahim n yg plg tepat teda inisiatif dr ketua keluarga tu sendiri.. tp.. alhamdulillah family kami masih lagi buat family day. jadi kami masih lagila kamceng! hahaha

maisyah berkata...

anis: yah..bagus tu buat family day kan...supaya sesama famili saling ingat-mengingati.. ;)

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010