Isnin, 18 Oktober 2010

Nasi Ambang Tradisional...

Hari ni suara 'sarut' means serak...
wowiiee..seksi gitu..ehekk.ehek...
seksi seksa lagi ada la...sengasara mau besakap pun susah!

Batuk + teriak punya pasal la ni..

Nasib baik la minggu ni iskulah ku sukan, kalau time P & P (pengajaran dan pembelajaran)..abis sigu...

namun begitu, ku gagahkan diri mengeposkan entry ni...untuk tatapan kamurang dari kamiurang... (paham?..pahamla....kan..)

Pernah dengar Nasi Ambang?
Nasi ni bukan macam nasi minyak..nasi paprik..nasi pataya...
kenapa?
Hah...nasi ni kalau setakat seorang makan...muntah balik la...wa cakap lu..(amboi sigu..)

Nasi ni khas untuk 4-6 orang yg saiz kecik2 comel2 (cam sigu...kwang..kwang..kwang..)
Tapi lau saiz besar sikit maun 8 orang baru sesuai..

Nasi ni dalam talam..banyak nasi dan lauk dia sekali...
Jadi makan berebut2 la...cuma jangan makan gelojoh nanti 'kebangkalan' (tersedak) kena 'tabung' kamu dari belakang... (bukan tabung amanah saham nasional...'tabung' maksudnya belakang badan kita di pukul pukul bertujuan mengekuarkan makanan yang tersedak tadi)

ok..ok..curious eh..camana la mukanya nasi ni? owait...ni dia....taraa...
.















tengoklah tu...lumayan geng..
makanan ni asalnya dari negara Indonesia.

semua ada..ayam goreng, daging masak kicap,ayam masak kari, terong kari,bilis,timun,mee goreng,tempe goreng, udang, nasi putih.

kalau mau nasi angkat ja daun pisang ada nasi penuh tau...















Time ni sapa malu..kim salam la..kebulur la..sila ke dapur masak magi sendiri..

Fun..interesting...happy...

agak2..gambar sapa ni?...

psst..psst..acik Uru, nampak putri x ctu? ngee...

9 ulasan:

Uruchimaru @ kf berkata...

eh aritu 1hb 1o kluarge kami ade bha buat kenduri allahyarham ayah sa...de buat nasi ambang..hihi..

alamak x pasanlh kat mne putri ekk?

*garu kepala mencari*

psst sigu sa minta izin nk gune pic putri dlm utube lagu baby bole ka?

nnti reply kat email..
skrg sdg bertapa,blog x on..

sharingan_hk08@yahoo.com.my

dah sekian..

maisyah berkata...

ya...nasi aambang yg bikin kembang ni...sapa dpt habiskan memang hebat la..

MyraLove =) berkata...

macam best je kan ;)
tak penh try

Uruchimaru @ kf berkata...

slm sigu maisyah..

ehem3 bru pasan catatan sigu di komen..di kolam ikan? bhahaah..wah abislah mcm ne sigu boleh jejak ekk?
diam2 sda aaa..nnti ade sa citer..

Sharinginfoz berkata...

pernah cuba buat kali pertama not bad

maisyah berkata...

myra: ya memang best..ni d rumah kak ipar..mkan beramai2...jimat pinggan guna daun pisang ja..

sharinginfoz:hehehe..pertama kali saya mkn x tau mau kata apa...berkali2 baru rasa..iaitu ikatan kekeluargaan..tu yg jd sedap...

Uru: hehehe..hahaha...sigu hebat? yeah..of course...ada lagu tau..nantila saya kasi..

Uruchimaru @ kf berkata...

tapi sigu, kami kawan2 sak..hihi..

nadzirah aqilah berkata...

saya paling suka nie talan nasi ambang... sioookkk oh!

akmafaizal berkata...

dah rasa nasi ambang ni, cam nasi lemak je campur ngn ikan masin..hehe :P

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010