Isnin, 7 Februari 2011

Yay...Busynyaaaa........

Ohoo.....bersawangla sudah blog ni.
What to do..banyak hal lain yang memerlukan perhatian sangat kritikal.
Seperti....
Tumpuan kepada kerjaya dan.....
keluarga (maklumlah, baru lepas banjir!)

Pasal kerjaya tu biasalakan...kalau sudah sigu namanya....focusss! bilang Pengetua kami..
Hee...ok Bos.

Pasal banjir...fuh!..sana sini memang banjir la kan..
last week ja 2X banjir dan kedua2nya pada hari Jumaat. Time sembahyang Jumaat tu la hujan lebat betul.

Saya terkandas d sekolah. Belum banjir lagi, cuma hujan kuat tu rasa gerun pula menuju ke kereta. Nasib baik ada kawan yang sama balik lambat tumpangkan sampai kereta.
tu pun basah kuyup..kusut masai jadinya sigu ini...
Sejuk....syukurla tidak juga demam.

Malam tu...start jam 2.30 pagi air naik takat buku lali. Jam 3 lebih sudah sambai ke betis!
Itu dalam rumah...atas jalan raya luar rumah tu..da sampai lutut beb...
Apa lagi kami sefamili cabut la p rumah saudara yg terdekat. Sibukla malam tu semua rumah terang benderang (syukur letrik x terputus...). Penduduk taman lalu-lalang ja da macam aktiviti siang hari sibuknya malam tu.

Jumaat yang satu lagi kami cabut juga ke rumah saudara...tapi air tidakla tinggi betul masa tu...
Cumanya for safety...tapi yang laki2 suma stay ja tunggu d rumah. Hero famili sigu ni ramai... adik beradik 5 lelaki + bapa + suami...(hee...)

Sekarang ni pun hujan lagi...lebat pula tu setelah 2 hari lalu tidak ada hujan (selalu pas banjir mesti rest 1-2 hari lagib baru hujan balik). Semoga tidak berlarutan.....doakan kesejahteraan kami d cni... Amin..

Tapi...time banjir ni la budak2 jiran suka bermandi-manda! bersukaria!
Hemm..termasukla anak2ku...takla mandi ya...cuma main air tepi2 'sliding door' rumah kita ja...
Pas banjir...sakit pinggang ba...
cuci lantai...cuci perabot...mop sana sini...
ada juga terjumpa dengan haiwan2 berbisa ni...
macam ular air yg kecik la...pastu lipan yg besar punya!...eeee..... budak2 sini siap tangkap masuk dalam botol lagi. Besar ba...

Putri lagi kesian...ada satu malam lepas banjir tu...dia tido d dalam bilik tingkat atas la...nangis2 plak...rupanya tengok d leher dia kena gigit lipan!
Cis..lipan! habis d selongkar satu bilik oleh hero2 kami ni la...
esoknya...nenek Putri yg menjumpai lipan tadi kecik ja... alhamdulillah la..tidak ada bengkak serius la..letak gamat ok da... Cian putri...

Ohya...Putri baru2 ni da pun 2 tahun..sempatla sambut sebelum banjir dan digigit lipan...biasa2 saja..untuk gambar2 kenangan kan..nanti dia besar sikit baru buat besar lagi... ngee...

Ok...da lepas gian mau menaip dan story mory dg kawans2 (singkatan kengkawan ya...)..Daa...

Ada masa I story lagi yah...

*Thanx pada yg selalu tengok2kan blog yg banyak sawang ni....


6 ulasan:

Uchi kay-f @hmad berkata...

pergh lengkap suda utk citer buln januari kan ni..
patutlah adunai kasihan juga bace ni..

sek bek ndapa2 ma pu3 tue..

apepun takecare iyer sigu masiyah skluarge.. ujan ni mmg ujan banjir puyer ...:p

Uchi kay-f @hmad berkata...

terexcited sgt nk komen sampai salah eja name dah tue..

sigu masiyah -maisyah...ngeh ngeh :p

nadzirah aqilah berkata...

waaa... kesian kak maisyah.. teringat plak waktu rumah kami banjir sampai jejak bumbung. siyes sedih giler.. harap akak n family sume okey..
waaaa...!! besday putri.. bila tu??

hepy besday to u.. hepy besday to u.. hepy besday to putri.. hepy besday to uuuuu....

jan nakal2 ya adik comel! kak maisyah.. peluk cium sa dari semenanjung ntuk putri ya. besar sua tu.. makin cumil....! jauh la mo kirim adiah (padahal pos pun buli bha kan) hahahaha

xcited giler nampak akak tinggalkan komen kat SB saya.. siyesly.. rindu nak borak ngan akak.. tu yang tak boley benti menaip nie.. mcm kf.. siap salah taip.. hahaha..

maisyah berkata...

Uchi-kay: Hehehe..terbaik la korang 9eseh..ayat org muda2 ni..)

maisyah berkata...

anis: yah...rindu jg la dg geng2 blog ni...tp apakan daya..uhuk2..

Putri besday 20 hb jan...mau post gambar besday tapi fon ilang..xpa2 ada fon papa dia...nanti masuk gambar2 terkini ya..

jeng..jeng..ad lagi surprise yg masih rahsia..tapi xkan jd lagu biarla rahsia...nnt aa...ada ms sigu story sm kamu dua urang..hee...

sumanje berkata...

salam ziarah pagi selasa..
Salam kenal dari sumanje...
Oh...ya...

sambil promosikan blog su yang baru...
jemput singgah sini
Thanks so much sudi singgah..
happy blogging from Sumanje

Terbaru!!!

Follower atau yang Melawat ke Blog Mummy...LET'S EXCHANGE OUR LINK ...

Sekitar Majlis Pelancaran Mystar Sandakan 2010